Advent 3. vasárnapja

„Karácsony készűl, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek ujra gyermekek
hogy emberek lehessetek!”

Szeretettel köszöntöm Wass Albert gondolatával Advent 3. vasárnapján Tiszakerecseny Község Lakosságát!

Adventi koszorút először egy evangélikus lelkész készített Németországban a 19. század elején. Magyarországon körülbelül húsz éve terjedt el ez a hagyomány.

A koszorú kör alakja a keresztények számára Isten sosem múló szeretetét, az örökzöld ágak pedig a reményt és az életet jelképezik. A gyertyák a fény növekedését, Jézus eljövetelét mutatják. Napjainkban a legkülönfélébb színű és elrendezésű gyertyák bújnak meg az ágak között.

A hagyományos adventi koszorún az első, a második és a negyedik vasárnapon lila gyertyát gyújtanak. A lila az advent és a nagyböjt árnyalata, mely bűnbánatot, szent fegyelmet és megbocsájtást sugall. Valamint a hitet, a reményt és a szeretetet szimbolizálja. Visszafogottságra, befelé tekintésre inti az embereket. A rózsaszín az öröm színe, mely Az Úrral való találkozás örömét hirdeti a hívőknek.

Mire készítsük fel a lelkünket Advent 3. vasárnapján?

Ma érdemes arról beszélgetni, hogy milyen örömeink vannak! Sokszor ez nem is olyan egyszerű, hiszen értékrend függvénye, hogy minek tudunk örülni.  Vannak olyan emberek, akik az anyagi javaknak tudnak örülni, míg mások a napsütésnek, a családnak, az egészségnek, a baráti jó szónak.

Tegyük fel a kérdést magunknak! Számomra mi okoz örömet? Figyeljünk tehát ma – és az advent hátralevő részében – tudatosan örömeinkre!

Ezen az estén a helyi általános iskolások kedveskedtek számunkra ünnepi műsorral.

Köszönjük szépen a gyerekek szívhez szóló műsorát, és a felkészítő pedagógusok munkáját!

Szeretetteljes várakozást kívánok!

Biró Zoltán        

                                                                                                                               polgármester                         

Tiszakerecseny, 2021. Advent 3. vasárnapja